Intressant läsning från Mathias

hittade lite intressant läsning från Mathias Fredrikssons hemsida.
Skidförbundet verkar inte ha någon koll.

2007-06-22 Glad midsommar på er

Med anledning av senaste veckans turbulens och spekulationer vill jag redogöra för er i detalj om vad som skett.

28:e April
Presenterades en ny förbundskapten och den 29/4 fick jag kännedom om lägerplanerna för säsongen 2007/2008. Bengt Stattin var i samband med presentationen av lägerplanen noga med att poängtera att – ska man vara med i Landslaget måste man vara med på alla läger.
Av flera anledningar tyckte jag att lägerplanen, som för övrigt inte var förankrad hos någon aktiv, inte passade mig. Jag anser framförallt att det var för få/inga lägerdagar på glaciär. Jag ville därför byta ut några barmarksläger mot snö då jag anser att det är absolut nödvändigt för mig för att kunna uppnå mina mål – världstoppen. En annan orsak är mina skadeproblem (med ett knä) som orsakades av löpning under förra årets uppbyggnadsperiod.
Eftersom Bengt Stattin var tydlig med att man var tvungen att närvara vid alla läger för att få vara med i landslaget så var jag lika tydlig med att jag i denna situation var var tvungen att stå utanför laget och träna på egen hand. Detta meddelade jag Per-Åke Yttergård den 29/4.

2:a Maj
Jag och Anders Södergren blev kallade till ett möte på Scandic i Östersund för att bli informerade om landslagsupplägget och träningsplanen.
På mötet deltog Per-Åke Yttergård, Bengt Stattin och Lars Selin från Skidförbundet. Vi fick än en gång bekräftat att lägerplanen/upplägget är spikat och att kravet på 100% närvaro på alla läger fortsatt gällde för att få vara med i landslagets träningsgrupp. Jag bekräftade återigen att jag står utanför laget.

7:e Maj
Ringde Bengt Stattin för ytterligare ett möte som jag accepterade med 2 timmars varsel. Bengt presenterade efter en stunds diskussion en helt ny möjlighet till upplägg. Han gav mig ett mycket bra förslag. Jag skulle få tillhöra landslaget och få ekonomisk ersättning, samtidigt som jag får byta ut några barmarksläger mot snö. Han informerade om att jag skulle få vara med på första lägret i Sollefteå som privatperson, och skulle få boka boende själv, men få samma service som övriga på träningspassen. Han nämnde också att jag inte skulle stå med med som landslagsåkare när truppen preseneterades senare under veckan. Jag godtog omdelbart förslaget och vi tog i hand.

11:e Maj
Landslagstrupperna presenterades och mitt namn stod med bland åkarna. Samma dag ringer Bengt Stattin och berättar att mitt namn är med p.g.a. skyldighet mot landslagets sponsorer. Han framställer även krav på att jag ska vara med på vissa av träningslägren. Detta accepteras självklart av mig.

24:e Maj
Jag blir kallad av Per-Åke och Bengt till ytterligare ett möte i Östersund. Jag blir delgiven ett utkast till åkaravtal där plötsligt en ny klausul lagts till. Till skillnad från det erbjudande Bengt gav mig den 7:e maj och som vi också tagit i hand på får jag inte längre lägga mina läger på samma plats eller tidpunkt som Svenska Skidförbundet. Jag är också förbjuden att närvara vid något av träningslägren som Bengt den 11:e maj bad mig om att vara med på. Detta sker 1,5 vecka innan första lägret som ska vara i Sollefteå, ett läger som jag planerat att vara med på.

25:e Maj
Ringer Per-Åke Yttergård och säger att jag måste vara med på ALLA träningsläger (100% närvaro) för att få ingå i träningsgruppen, annars skulle jag ställas helt utanför. Efter att jag har hänvisat till mötet med Bengt den 7:e maj säger Per-Åke att han ska återkomma igen i frågan. Vi hörs ytterligare två gånger den dagen och den 28:e maj är han fortfarande osäker på hur det ska bli för min del.

30:e Maj
Ringer Per-Åke och säger att han delegerat allt gällande beslutet i frågan till Bengt i egenskap av herransvarig. Jag ringer då Bengt och han berättar att jag inte kan vara med i någon annan form än 100% närvaro för att det irriterar de andra åkarna. När jag ifrågasätter att vi har en tidigare överenskommelse och att den inte verkar gälla längre svarar Bengt – saker och ting förändras. Jag frågar vad som händer om jag kommer till lägret i Sollefteå (eftersom jag hade det i min träningsplan) som privatperson och får till svar att han i så fall inte kommer att skriva på mitt åkaravtal.
Jag sökte efter detta Per-Åke ett antal gånger utan resultat. Han ringer upp senare på kvällen och framhåller samma sak som Bengt att det beror på att övriga åkare är upprörda om jag skulle närvara i Sollefteå. Då jag har daglig kontakt med flera av åkarna så kändes denna synpunkt helt absurd. Därför mejlade jag omdelbart samtliga åkare för att få detta klargjort. Alla svarade att dom självklart ville att jag skulle vara med i Sollefteå, samtidigt framförde de flesta hård kritik mot landslagsledningen och träningsupplägget.

Jag kunde inget annat göra än att acceptera Svenska Skidförbundets beslut och ändra min planering och åkte den 3:e juni till Sognefjell på snöläger.

Sedan den 30:e maj har min kontakt med Skidförbundet bestått av att jag försökt nå Per-Åke per telefon ett 10-tal gånger och fick slutligen ett samtal tillbaka den 12:e juni. Dessutom fick jag ett förslag till åkaravtal per mejl från Bengt Stattin den 15:e juni. Jag svarade på mejlet med kopia till Per-Åke att avtalet innehöll flera punkter som var oklara och att jag ville få till ett möte med Per-Åke innan jag kunde skriva under, allt för att undvika framtida missförstånd. Har även försökt nå Bengt 3 gånger per telefon under denna period och fick tag i honom den 21:a juni…

Träningen har hittils gått bra, men har givetvis störts en hel del av ovanstående. Det känns skönt att jag jag har fullt stöd från mina privata sponsorer och jag kommer att fortsätta min 100%-iga satsning för att nå mina högt uppsatta mål.
Jag kommer nu att fira midsommar tillsammans med min och Thobias familj i Torsby. Det kommer att bli många fina pass i Skidtunneln.

Trevlig midsommar! Nu ska jag iväg och springa Borejoggen.

Mathias

Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar